Het onderzoek naar aanleiding van de motie Toetsen op besteedbaar inkomen is in volle gang. Daar zijn we ontzettend blij mee. En daarom dachten we: waarom vertellen we dát niet een keer? Dat deed Marijke afgelopen woensdag, tijdens de raadscommissie Onderwijs, Zorg & Armoedebestrijding.
Maar onze dankbaarheid is niet het enige dat we wilden aangeven. In de brief over de uitwerking van de motie wordt soms nog geïmpliceerd dat er veel mensen zijn die door hun eigen schuld in de financiële problemen zijn gekomen, en dat de gemeentelijke hulp daarvoor niet bedoeld is. We wilden nogmaals benadrukken: dat is ook niet de groep die wij bedoelen.
Er zijn ook omstandigheden waarin je domweg geen keuze hebt en toch geconfronteerd wordt met financiële problemen, terwijl je vanaf dat moment nergens terecht kunt voor hulp. De keuzes zijn lang niet altijd vermijdbaar. Vooral deze situaties vragen om maatwerk, al kost dat wel wat.
Ook hebben we in de afgelopen paar maanden nog steeds enkele mensen leren kennen in de Ark die wel bij de Voedselbank liepen, maar nog geen stadspas hadden. Dat lijkt een duidelijk signaal: nog steeds niet alle buurtteammedewerkers weten mensen goed te wijzen op de regelingen waar mensen recht op hebben.
In de uitwerking wordt uitgegaan van bestaande praktijkgevallen. Hoe spoor je de nieuwe gevallen op? En..., krijgen de hulpvragers de behandeling waar ze recht op hebben. Wij komen in de praktijk nog steeds mensen tegen die een VB pas hebben maar (nog)geen stadspas en bijbehorende regelingen. De buurtteams spelen hierbij een sleutelrol. Zij kunnen vanaf de alleereerste aanvraag signaleren en bepalen of er maatwerk nodig is. En hoe breng je naar buiten dat dit maatwerk bestaat?
Marijke kreeg veel vragen vanuit de commissie. Het onderwerp leeft dus nog steeds!
De hele inspreekactie kun je terugzien in de video van de vergadering, vanaf minuut 20:35, en de tekst kun je teruglezen hieronder.
Comentários