top of page
Zoeken
evelien27

CONCEIVE: De NoordAs goes international

Bijgewerkt op: 1 nov. 2022


Het derde uitwisselingsweekend zit erop! Van 8 tot 10 juli was Amsterdam Noord zo'n 15 activistische collega's rijker. De NoordAs mocht deze dagen een groep Duitsers en Italianen welkom heten en laten zien wat wij doen in het kader van gemeenschapsorganisatie.


Het is onderdeel van ‘Conceive’, een uitwisselingsproject van Erasmus+. Samen met gelijksoortige organisaties uit Duitsland en Italië is het project in het leven geroepen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De gemeenschappelijke deler: community organizing. Dit is een methode om een gemeenschap te bouwen en te mobiliseren rondom gedeelde problemen, en door contact met (lokale) politiek constructief op zoek te gaan naar concrete oplossingen. Het heeft verschillende definities en komt in verschillende vormen, maar wat elke organisatie gemeen heeft is dat ze graag verandering teweeg willen brengen vanuit de verbinding van een groep mensen.


Zo heb je DICO – een grote organisatie uit Duitsland – die dat doet door o.a. burgerplatforms te organiseren met leiders van grote religieuze gemeenschappen. Of Community Organizing Italia, die vanuit universitaire invalshoek bijvoorbeeld trainingen geeft aan bestaande maatschappelijke organisaties om de positie van hun leden te versterken. En de NoordAs natuurlijk, die dat op kleinere schaal doet. Door inwoners van Noord te verbinden die worstelen met kopzorgen door geldzorgen, en door met relevante bestuurders en ambtenaren te praten over de problemen waar we tegenaan lopen.



In maart waren we al op bezoek geweest in Keulen, waar het burgerplatform STARK! Im Kölner Norden actief is. Daar hoorden we bijvoorbeeld over de slechte situatie rondom sociale huurwoningen in sommige wijken, terwijl we daar werden rondgeleid door actieve bewoners. We zagen concrete resultaten van hun werk zoals een grote speeltuin, die eindelijk was opgeknapt na jarenlange druk en ludieke acties vanuit de buurtbewoners. Het thema van dit weekend was MACHT, en we kregen een workshop over hoe je dit kan claimen. En in mei mochten we naar Turijn. Daar is Community Organizing Torino bezig om religieuze gemeenschappen met elkaar te verbinden, met het doel om de overheid onder druk te zetten om minder te discrimineren naar specifieke religies. Het thema van dat weekend was RELATIES. We werden ontvangen op verschillende belangrijke plekken voor deze gemeenschappen, terwijl buurtbewoners ons vertelden over herkenbare problemen zoals uitsluiting en verloedering, maar ook hoe zij daar gezamenlijk tegen strijden. Ook kregen we een workshop over hoe je belangrijke relaties kunt aangaan voor je organisatie.



En dan dit weekend! Als klap op de vuurpijl mochten de organisatoren van de andere groepen zien hoe wij het in Amsterdam aanpakken. Het thema van dit weekend was ACTIE. Zo organiseerden we een workshop over hoe je het beste tot acties kunt komen, en gaven we een activistische rondleiding door de Vogelbuurt om de ernst van de verkoop van sociale huurwoningen te laten zien. Men was onder de indruk van de relatie die wij hebben met de Gemeente Amsterdam. We mochten namelijk langskomen in de Stopera en werden rondgeleid in de Raadszaal. Daarna gingen we in gesprek met een belangrijke ambtenaar over de noodzaak van organisaties zoals de NoordAs. Voor de andere organisaties voelde de politiek veel verder weg dan voor ons - het is niet overal in Europa vanzelfsprekend om gesprekspartner te zijn van de overheid. Ook vonden onze buitenlandse collega’s het bijzonder om te zien hoe hecht wij zijn als groep. Dat kunnen we alleen maar beamen. De veiligheid van een warme groep is voor veel leden een reden waarom ze hun verhaal durven te delen.



Het was een leerzaam en inspirerend einde van dit mooie project. We blijven met elkaar in contact als educatief netwerk voor community organizing. Ben je benieuwd naar wat community organizing allemaal inhoudt en hoe je het kan toepassen? Check dan de brochure hieronder.




25 weergaven

Comments


bottom of page